Blog

Waarom je je kantoor moet inrichten met planten

Stel je eens voor dat je in een kantoorgebouw werkt. In het gebouw zitten kleine ramen, zodat er weinig daglicht binnen komt. Planten zijn afwezig en het uitzicht is ook niet denderend. Als je naar buiten kijkt zie je nog net een reepje blauwe lucht achter een huizenhoog kantoorpand. Deprimerend hè?

Wil je je kantoor inrichten of zoek je een flexplek? Vergeet de planten dan niet: ze zorgen voor een gezonde werkomgeving.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het ontbreken van groen om je heen invloed heeft op hoe je je voelt en gevolgen heeft voor je prestaties. Meerdere studies wijzen uit dat planten in gebouwen of in de omgeving (bomen, gras, struiken) een positieve bijdrage leveren aan de productiviteit.

Vier uitstekende redenen om je te omringen met groen

 1. Planten zorgen voor een toename van de concentratie
 2. Planten verbeteren de luchtkwaliteit
 3. Planten zijn stress verlagend
 4. Planten verhogen de sfeer

1. Concentratie

 • Rever verwijst naar onderzoek van Marlon Nieuwenhuis uit 2014. Daaruit blijkt dat de aanwezigheid van planten op kantoor de productiviteit met 15% verhoogt.
 • Op de website Intogreen schrijft Joren van Dijk dat door de aanwezigheid van planten je aandacht verbetert bij een vermoeiende taak. Hij baseert deze conclusie op dit artikel.

2. Luchtkwaliteit

 • Planten zetten CO2 om in zuurstof. Sommige planten nemen schadelijke stoffen op die in de lucht zweven en dat is goed voor onze gezondheid. De NASA onderzocht 29 planten op hun vermogen om de lucht te zuiveren. Deze lijst met planten vind je op deze website. 
 • De website Lifestyle Wonen publiceert naar aanleiding van die lijst in dit artikel de top-10 van lucht zuiverende planten.

3. Stress verlagend

 • Uit dit onderzoek van de Washington State University (met proefpersonen) blijkt dat 12% van de mensen minder last van stress heeft als in een ruimte planten aanwezig zijn. Lilian Polderman schreef een interessant artikel over dit fenomeen.
 • In het kader van duurzaam bouwen onderzocht ir. John Bergs het effect van planten in gebouwen. Uit dit onderzoek komt de conclusie dat mensen zich gezonder voelen in de omgeving van planten.

4. Sfeer

 • Planten in een ruimte brengen sfeer en rust. Ze zorgen voor gezelligheid en vrolijkheid en zijn daarom een welkome kantooraccessoire. Dat is een feit, ook zonder wetenschappelijk bewijs.

Kortom

Koester het groen om je heen. Je hebt het nodig!

Geïnteresseerd?

Bekijk onze verschillende kantoorruimtes