Werkstek
Ondernemers

Uitgelicht

Helder Begin

Interview/fotografie: Vincent van Kuyvenhoven

Helder Begin - Helder Samen co working groep. Britta van Arman / Hetty van Knottenbeld /

Living Chi - Britta van Arman
Helder Begin - Hetty van Knottenbeld

Wat is Helder Samen?
Hetty: Ik wou graag een bedrijf opzetten waar workshops geven worden, andere zelfstandig ondernemers samenwerken en samen over het ondernemerschap te kunnen brainstormen en spreken. Omdat we allemaal een andere expertise hebben, kunnen we elkaar aanvullen. Helder Samen is dit bedrijf en Werkstek bied voor ons de een plek waar dit gebeurt. Op dit moment delen we de ruimte met z’n vijven. Ieder van ons werkt nog ergens anders, of werken vanuit huis. Dit kantoor is ook een plek om niet alleen te hoeven werken.

Wat is het verschil tussen helder Samen en Helder begin?

Hetty: Helder Samen is een co-working groep, en Helder Begin is een back-office, ik ondersteun ondernemers met de financiële administratie. Helder Begin structureert administraties en automatiseert ze. Ik werk één op één met klanten. Ik fungeer als tussenpersoon van boekhouder en ondernemer. Daarnaast geef ik workshops en ontwikkelen ik online trainingen om mensen op te leiden. Bij Werkstek zit ik hier perfect, ik kom hier veel andere ondernemers tegen die ik kan helpen met online boekhoud pakketten. “Hoe werkt de BTW,  en wat zijn representatie kosten?!” krijg ik vaak te horen.

Hoe werf jij klanten?

Hetty: Lange termijn projecten krijg ik vaak via-via. De kleinere projecten of opdrachten benaderen mensen mij vaak direct. Van vier ondernemers doe ik nu de ondersteuning van elf bedrijven. Ik zit op het moment in een groeifase, daarom leid ik mensen op, ik kan het toenemende werk alleen niet meer aan.

Onder Helder Samen valt ook het bedrijf Living Chi, wat doet dit bedrijf?

Britta: Ik ben interieur styliste en consultant en ik werk met ruimtelijke energie. Als een bedrijf is verhuist kan ik een nieuwe indeling doen. De inrichting van een ruimte bied uitkomst hierin te ondersteunen, op de ene plek voel je je goed, en de andere plek voel je je minder goed.

Ik vraag me vaak af: Welke plek is goed voor welke functie, zoals plekken waar mensen elkaar ontmoeten en spreken. Hoe ontstaat een goede vloei van mensen op een natuurlijke manier dat goed voelt. We zijn allemaal intuïtieve wezens en dat speelt een belangrijke rol in de uitvoering van je werk en uiteindelijk hoe succesvol je bedrijf is. Om deze kennis in kantoren toe te passen ligt een grote uitdaging omdat zoveel verschillende mensen bij elkaar komen.

Ook richt ik mij op de bewust ondernemende vrouw en de balans tussen privé-leven en werk. De onderbreking van kinderen kan een inbreuk zijn op de focus op je eigen doelen of behoeften.

Feng Shui werkt met de elementen: Aarde, Water, Vuur en Metaal. Deze elementen hebben invloed op elkaar, en deze kennis kun je toepassen op je omgeving, voeding en je lichaamsfuncties. Heel veel disciplines werken daarmee samen zoals acupunctuur, aanvullende Chinese geneeswijzen en voedingsadvies.

Hoe ben je bij Helder Samen gekomen?

Britta: Ik op zoek naar een ruimte om te vergaderen. In die zoektocht kwam ik Hetty tegen en ze vroeg me aan te sluiten. Ik was net gestopt met mijn baan hoewel ik nog veel werk had liggen. Ik wou ook echt niet thuis zitten, het is prettig iemand in de nabijheid te hebben waarmee je kunt sparren. Thuis zitten ontneemt me snel het gevoel van motivatie en het is gemakkelijk in negativiteit te komen te zitten. Ideeën delen met elkaar werkt echt om door te gaan.

Hetty: Veel ZZP’ers werken alleen en zitten dan op hun hutje. Ik heb een ander bedrijf eerder gehad maar dat liep minder goed omdat niet met andere mensen sprak over het ondernemerschap en waar ik tegenaan liep. De grootste les die ik geleerd heb, is om het samen te gaan doen.
Eerder legde ik de focus op 1 ding, klanten werven en visitekaartjes strooien, dat was niet echt de manier. Dat werkte gewoon niet, ik kwam ermee niet meer mensen tegen, of collega’s. De kruisbestuiving ontstaat hier wel. Eerde ben ik aangesloten geweest bij een andere co-working space maar daar vond ik de sfeer te pretentieus. Ik voelde geen behoefte om gezamelijk design stoelen en 3d printers aan te schaffen en ik zag daar de noodzaak niet van in. Het gaat mij om mensen. De laagdrempeligheid, het contact met anderen en de gemoedelijkheid er iets moois van maken vond ik hier”.