Blog

Zelfstandig ondernemer worden?

Tips om te starten als zzp’er

Wil je van je hobby je werk maken, je vaste baan verruilen voor het zzp-schap of als deeltijd zzp’er beginnen? Kortom: wil je starten als ondernemer en zoek je informatie, dan staan hieronder praktische tips, die je op weg kunnen helpen.

Marktonderzoek doen en een ondernemingsplan opstellen

Marktonderzoek kan nuttig zijn als je wilt weten of er een markt is voor jouw producten en diensten. Daarbij kun je jezelf de volgende vragen stellen: wat wil ik bereiken (doel), wie wil ik bereiken (doelgroep) en hoe wil ik dat bereiken (methode)?

Daarna maak je een planning en stel je een vragenlijst op. Brainstormen is een goede manier om vragen te bedenken. Maak je vragenlijst niet te lang en vraag feedback van mensen uit je doelgroep of uit je omgeving. Een goede uitleg vind je op het ondernemersplein,  MKB Service Desk en de website van Ik ga starten.

Je hebt een ondernemingsplan nodig als je een lening wilt afsluiten. De bank stelt dat als voorwaarde. Het kan ook een uitstekend middel zijn om je doelen duidelijk te krijgen en de manier waarop je deze wilt realiseren. Op Ondernemingsplanmaken en Eenmanszaakoprichten staan duidelijke artikelen over dit onderwerp.

Domeinnaam registreren en e-mailadres maken

Door te brainstormen of gebruik te maken van mindmapping bedenk je op een creatieve manier namen voor je onderneming. Daarna is het handig om je domeinnaam te registreren en een e-mailadres te maken. Op de website van de Kamer van Koophandel kun je checken of de bedrijfsnaam die je hebt gekozen al bestaat. Andere interessante artikelen staan op Mindmapping.com, ZZP Service Desk en SIDN.

Logo bedenken en website bouwen

Er zijn websites die je gratis helpen met het bedenken van een logo of het bouwen van een website, zoals hier. Je kunt ook een logo laten maken bij een grafisch vormgever en een website laten bouwen bij een webdesigner. Nog makkelijker is het om logo, website, domeinregistratie en het aanmaken van een e-mailadres over te laten aan een webdesignbureau. Op ooo.nl staan handige tips als je zoekt naar een webdesigner.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel en aanmelden bij de Belastingdienst

De Kamer van Koophandel beschrijft nauwkeurig wat je allemaal moet doen om je in te schrijven. Het aanmelden bij de Belastingdienst hoef je niet zelf te doen, dat regelt de KvK voor je.

Thuis werken of werkruimte zoeken

Veel zzp’ers werken thuis. Dat heeft absoluut voordelen: je hebt geen reistijd en geen kosten voor een kantoorruimte. Toch kan het een goed idee zijn om buitenshuis te werken, bijvoorbeeld omdat je werk en privé gescheiden wilt houden of om je netwerk uit te bereiden. Je kunt een bedrijfspand huren of kopen of een werkruimte huren in een bedrijfsverzamelgebouw. Een bedrijfsverzamelgebouw (co-working-place) bestaat uit een kantoor met werkplekken. De huurders delen meerdere faciliteiten met elkaar, zoals vergaderkamers en lunchruimtes en ontmoeten zodoende ook andere ondernemers.

Wil je een kantoorruimte huren? Op deze website staan betaalbare en toegankelijke gedeelde werkplekken op aantrekkelijke locaties in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Doorzetten en genieten

Beginnen als zelfstandig ondernemer is een uitdagende stap, die veel vraagt van je doorzettingsvermogen en creativiteit. Als je daarbij geniet van wat je doet, ben je eigenlijk al succesvol.

“Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken.”

Mahatma Gandhi

Geïnteresseerd?

Bekijk onze verschillende kantoorruimtes